Van rillen tot rondingen

Karton is een stug en weerbarstig materiaal. Wat nu als je het wil vouwen? Een ringband moet soepel open gaan. En een doos moet vaak uit één stuk bestaan. We hebben de keuze uit verschillende technieken waarmee we het karton de scherpste hoeken kunnen geven. Afhankelijk van het eindproduct en de eisen daaraan kiezen we voor rillen of ritsen. We kunnen het karton ook gutsen of frezen. Deze laatste bewerkingen worden hier beschreven.

Rillen

Rillen is het rechtlijnig vervormen van het karton, zonder dat je door het materiaal heen gaat. De bewerking maakt het mogelijk om vouwen te maken in karton om onder meer omslagen en ringbanden te buigen. Met meerdere rillijnen naast elkaar, kun je zelfs rondingen in karton creëren.

Ritsen

Ritsen (ook wel slitten genoemd) lijkt op rillen, alleen wordt bij deze bewerking een kleine insnede in het karton gemaakt. Door deze snede kun je het karton scherper vouwen dan bij rillen.

Rilklinken

Bij rilklinken wordt een plano vel karton in één lijn voorzien van 2 rillijnen en een ringbandmechaniek. De techniek wordt gebruikt voor het maken van ringbanden. Aan de voorkant gaat er karton in, aan de achterkant komt er een complete ringband uit.

Rilklinken

Plano omslagen worden in de machine ingevoerd. Daarna worden de rillijnen aangebracht en het mechaniek gemonteerd. Het eindresultaat is een complete ringband.