Moeskops Grafisch en Winter & Company trekken samen op in duurzaamheidstrend

Publicatie AD 13-09

Moeskops Grafisch en Winter & Company

trekken samen op in duurzaamheidstrend

Het Brabantse bedrijf Moeskops Grafisch staat al bijna 50 jaar bekend om zijn hoogwaardige, luxe verpakkingen en presentatiemiddelen – vooral de laatste jaren is daarbij meer nadruk komen te liggen op duurzaamheidsaspecten. Van samenwerkende leveranciers wordt dezelfde focus verwacht, zoals ook wordt bewezen door Winter & Company, leverancier van luxe omslag- en verpakkingsmaterialen, die evenals Moeskops Grafisch recycling en duurzaamheid een almaar grotere rol toebedeelt bij het productieproces.

Luxe verpakkingen stonden tot ver in de late jaren 90 grotendeels synoniem met bling bling. Dat beeld is de laatste decennia duidelijk aan het kantelen. De eis om te komen tot een kwalitatief hoogwaardige verpakking is onverminderd stabiel gebleven, maar tegenwoordig kennen die condities een andere invulling. “Niet in de laatste plaats omdat de verpakking vaak het enige contactpunt vormt tussen het product en de ontvanger. Vroeger werd de identiteit van het merk grotendeels ook ondersteund door het fysieke contact met de verkoper. Nu we steeds vaker online bestellen, is die rol in het verkoopproces grotendeels komen te vervallen”, constateert Ron de Jong, salesmanager bij Moeskops Grafisch.

Ron de Jong

Sales Manager

Dat online proces valt onmogelijk nog te keren. De verpakking heeft daarmee niet alleen een fysieke rol om het product te beschermen, maar neemt ook marketingtechnisch in belang toe. “Dat merk je duidelijk aan de unboxing experience. De verpakking zelf is onderdeel van de merkidentiteit. Als je dat proces onvoldoende met elkaar in harmonie brengt, dan leidt dat onherroepelijk tot een vorm van teleurstelling. Om een voorbeeld te geven: het ontvangen van een smartphone in een papieren zak. Dat doet de merkwaarde absoluut geen goed.”

Dat verhaal is duidelijk. De marketingwaarde van de verpakking is significant gegroeid. Toch komt daar dus een nieuwe verantwoordelijkheid bij kijken. Grondstofleveranciers en verpakkingsproducenten worden steeds nadrukkelijker afgerekend op hun duurzaamheids karakter. De Jong: “Wij hebben vooral contact met industrie-partners in segmenten als cosmetica, chocolaterie, fashion, automotive, living en soortgelijk hoog waardige categorieën. Uitstraling van de verpakking, maar ook de samenstelling ervan is voor zulke industriepartners van groot belang. Dat heeft betrekking op de samenstelling van het karton bijvoorbeeld, zelfs met de samenstelling van gebruikte lijmen. Productaanbieders willen laten zien dat ze zich duidelijk bekommeren om het welzijn van onze planeet.”

Mede gezien deze ontwikkeling is Moeskops Grafisch gekomen met de Cantobox, een toplijn die de ultieme uitdaging brengt in luxe én duurzaam verpakken. Of zoals Moeskops Grafisch dat zelf zegt: de Cantobox is een soort van perfect jasje in de strakst mogelijke snit.

Saskia de Roos, managing director Winter & Company, wil de toenemende welzijns aandacht op onze planeet graag beamen. “Wat ik daarmee ook zie, is dat het karakter van verpakkingen verandert. Bling bling en het gebruik van kunststof materialen heeft plaats gemaakt voor een meer bescheiden uitstraling passend bij deze tijd waarin duurzaamheid meer op de voorgrond treedt. Dat laat zich vertalen in gebruik van materialen met een minder glanzende uitstraling, terwijl er meer voorkeur ontstaat voor matte en meer natuurlijke materialen. Dat valt veel meer in de smaak van de huidige tijdgeest.”

Saskia de Roos

Managing director Winter & Company

Beide bedrijven, Moeskops Grafisch en Winter & Company, benadrukken daarbij dat ze nadrukkelijk aansluiting zoeken bij deze duurzaamheidstrends. Dat laat zich alleen al zien in de innige samenwerking van beide bedrijven. Ook een langdurig partnership heeft immers een duurzaamheidskarakter, met als groot voordeel dat de Nederlandse tak van Winter & Company zich op ‘steenworp afstand’ bevindt van Moeskops Grafisch in Brabant. “De reden om met Europese bedrijven op korte afstand samen te werken, heeft te maken met korte logistieke lijnen, maar zeker ook met het effect daarvan op een verminderde footprint”, aldus De Jong. Verder voegt hij daar nog aan toe dat het productiebedrijf in Hapert 3.000 zonnepanelen op het dak heeft liggen, goed voor een jaarproductie van circa 900.000 kWh. Het bedrijf zelf gebruikt hiervan 500.000 kWh, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor verwarming wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en het terug genereren van energie uit machines.

Saskia de Roos tot slot: “Sustainability is in our nature, luidt ons huidige credo. Hiermee willen we benadrukken dat we minstens één product per collectie beschikbaar hebben dat 100 procent is gerecycled – en veel van onze collecties zijn in ieder geval gedeeltelijk gerecycled.In oktober staan we op de verpakkingsbeurs Luxepack in Monaco waarin we het thema ‘How green can red be’ benadrukken. We tonen daarbij een serie verpakkingsmaterialen in de kleur rood, die ‘groen’ en duurzaam zijn van samenstelling.”

Bijlage AD 7-2022 PDF:

Heb je vragen? Stel ze gerust.