Cacheren geeft cachet

Het plakken van drukwerk op karton noemen we cacheren. Het drukwerk krijgt hiermee de dikte en stevigheid die we nodig hebben voor verdere bewerkingen. Met vervolgbewerkingen zoals stansen en rillen kunnen zeer uiteenlopende producten worden gemaakt: van verpakkingen en ringbanden tot aan displays, stands en borden. Cacheren zorgt ervoor dat de mogelijkheden van het drukwerk toenemen en – niet onbelangrijk – geeft cachet. Dankzij deze grafische bewerking kunnen we drukwerk omtoveren tot oogverblindende winkeldisplays en verpakkingen, parels van presentatiemappen en briljante boeken en brochures. En dit is nog maar het topje van de ijsberg…

Meestal wordt drukwerk gebruikt om te cacheren. Maar er zijn vele andere, prachtige materialen beschikbaar om te gebruiken. Wat denk je van een paarse (kunst)krokodillen print, fel oranje leer, of een pastelkleurige tijgerprint? In combinatie met een foliedruk in goud, zilver of een blindpreeg kunnen we hiermee oogstrelende verpakkingen, koffers en ringbanden maken. Ben je benieuwd naar de beschikbare collecties? Bel Moeskops of stuur een mail.

De verschillende manieren van cacheren staan hieronder beschreven.

Omplakken

Omplakken is een manier van cacheren. Wanneer drukwerk op het karton wordt geplakt, perfectioneren we dit door het drukwerk om de randen heen te vouwen en aan de achterkant vast te plakken. Dat is niet alleen veel mooier, maar het zorgt ook voor een veel steviger eindresultaat. En daar houden we bij Moeskops van.

Spiegelen

Als karton is omplakt, kunnen we het vervolgens aan de achterkant beplakken met drukwerk. Dit noemen we spiegelen. Het karton is hierdoor helemaal ingesloten en niet meer zichtbaar. Spiegelen maakt het karton sterker zodat het niet meer krom trekt. Deze techniek wordt onder andere veel gebruikt bij het vervaardigen van ringbanden.

Tegenplakken

Met plakken en tegenplakken wordt het karton voorzien van drukwerk aan twee kanten. In tegenstelling tot omplakken zul je hierbij wel het karton aan de zijkant blijven zien. Deze manier van cacheren wordt vaak toegepast als stansen een nabewerking is.

Fasson

Als een product deels vast moet zitten, of juist deels los, bijvoorbeeld om er iets in te kunnen schuiven, dan is fasson een veelgebruikte bewerking. Hierbij wordt slechts een deel van het karton belijmd, waardoor de toepassingsmogelijkheden groeien.

Cacheren

Hier wordt een dunne laag lijm op het papier aangebracht waarna het met uiterste precisie op het karton wordt geplakt. 

Omplakken

Bij het omplakken wordt het papier óm het karton heen gevouwen en geplakt waardoor de zijkant van het karton niet meer zichtbaar is. 

Voer een zoekterm in en druk op enter