Duurzaam Moeskops.

Een positieve invloed op milieu en welzijn.

Meer weten over duurzaamheid? We vertellen er graag meer over.

Duurzaam Moeskops.

Een positieve invloed op milieu en welzijn.

Ondanks dat we een productiebedrijf zijn, willen we een positieve invloed hebben op het milieu en het welzijn van mensen. Om dit te realiseren zetten we in op drie pijlers: een duurzame productie, gebruik van de meest duurzame materialen en het welzijn van ons personeel en de maatschappij.

Duurzame productie.

Begin 2017 hebben we onze intrek genomen in een uiterst duurzame, CO2-neutrale productielocatie. In het pand zijn de nieuwste en duurzaamste bouwtechnieken en –materialen gebruikt, waardoor energieverlies wordt geminimaliseerd. Zo hebben we een energiezuinig klimaatsysteem, is het pand vanzelfsprekend goed geïsoleerd, is overal ledverlichting geplaatst en hebben we een luchtcirculatiesysteem die (warme) lucht goed verspreidt. Daarbij genereren onze machines ook warmte. De combinatie zorgt er voor dat we nauwelijks extra hoeven te verwarmen of te koelen.

Op ons dak zijn 2.996 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze zonnepanelen wekken veel meer elektriciteit op dan wij verbruiken. We hebben dus een positief resultaat op het elektriciteitsnet. Het betekent ook dat onze machines op 100% zonne-energie draaien. Bezoekers en medewerkers kunnen hun elektrische auto opladen aan de laadpalen die geïnstalleerd zijn op de parkeerplaats.

Naast dat we energiezuinig zijn, zijn we ook zuinig op alle basismaterialen. Een goed voorbeeld daarvan is ons inventief ondergronds afvaltransport- en scheidingssysteem. Dwars door de productiehal loopt een ondergrondse rolband waarop karton- en papierafval direct vanaf de aangesloten machines afgevoerd wordt. Dit afval wordt gescheiden opgeslagen en daarna door een afvalverwerker opgehaald voor recycling. Het afval vanuit productie efficiënt scheiden en afvoeren is één maatregel. Het voorkomen van onbruikbare basismaterialen is een tweede. Karton is namelijk erg gevoelig voor vocht. Ons vochtsysteem zorgt er voor dat het karton in de juiste omstandigheden opgeslagen ligt. Hiermee voorkomen we dat het karton krom trekt en zo al vóór het productieproces onbruikbaar is geworden. Ook tijdens het productieproces gaan we enorm efficiënt om met het basismateriaal. Tijdens het frezen van karton komt kartonstof vrij. Dit kartonstof wordt op onze kartonsnij-/freesmachine direct afgezogen en daarna middels een perssysteem verwerkt tot kartonpulp. Dit kartonpulp wordt weer afgevoerd via het afvaltransport- en scheidingssysteem waarna het aangeboden wordt voor recycling.

Ook onze productietechnieken bieden ons de mogelijkheid om voorop te lopen in duurzaam verpakken. Dankzij onze Cantobox®-productietechniek kunnen we namelijk verpakkingen maken van alleen maar 100% gerecycled karton. Zonder drukwerk dus. Dat is met de traditionele technieken niet mogelijk. Zo elimineer je extra bewerkingen en materialen. En laat er geen misverstand over bestaan: ook duurzame verpakkingen kunnen een luxe uitstraling hebben.

Duurzame materialen.

We bieden een breed assortiment met de meest duurzame materialen van dit moment. We motiveren onze klanten dan ook graag om hier voor te kiezen. Gerecyclede materialen zijn voor ons de standaard, zo veel mogelijk geupcyclede materialen het streven. We zijn FSC®-gecertificeerd (licentiecode FSC-C019507) en gebruiken alleen gecertificeerde materialen. Onze materialen zijn dus minimaal afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Maar er zijn nóg duurzamere opties. Denk aan karton gemaakt van grasafval, karton gemaakt van vezels uit gerecyclede spijkerbroeken en karton en papier gemaakt van 100% landbouwafval. Met de keuze voor deze materialen heb je een bijdrage aan de circulaire economie en een stapje verder dan dat. Je kiest hier niet voor gerecycled maar zelfs voor geupcycled. Het zijn namelijk (hergebruikte) materialen met een grotere waarde dan in de originele vorm. Gras en landbouwafval zijn snel hernieuwbare grondstoffen en werden eerder gezien als onbruikbaar afval. Nu wordt dit afval dus gebruikt om te verwerken tot karton. Zo verpak je met de natuur en niet tegen de natuur.

Welzijn personeel en maatschappij.

Ook het welzijn van ons personeel en de maatschappij is belangrijk voor ons. Zo voorzien we ons personeel van geschikte bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen als veiligheidsschoenen en gehoorbescherming. Daarnaast denken we goed na over hoe we het werk zo licht mogelijk kunnen maken voor onze medewerkers. Bij de snijmachines wordt bijvoorbeeld gewerkt met zware stapels papier en karton die op- en afgestapeld moeten worden. Daarom staan daar geautomatiseerde stapelaars opgesteld. Tijdens het frezen van karton komt kartonstof vrij. Dit kartonstof wordt op onze kartonsnij-/freesmachine direct afgezogen ter bevordering van recycling, maar ook voor de gezondheid van onze medewerkers. Ontspanning is ook belangrijk en daarom organiseren we een aantal evenementen per jaar. Daarnaast hebben we ook een actieve personeelsvereniging. Wat we ook belangrijk vinden is het bieden van stabiliteit. Om deze reden werken we veel met vaste contracten en zo min mogelijk met flexibele krachten. De flexibiliteit bouwen we op door ons personeel op te leiden om op meerdere afdelingen te kunnen werken. Zo blijft het werk ook leuk en afwisselend. We dragen bij aan de maatschappij door sponsoring van lokale initiatieven en verenigingen.

Meer weten over duurzaamheid?

“Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor ons. We hebben dan ook veel kennis in huis om tot de meest duurzame oplossingen te komen, met behoud van stijl. Hier help ik je graag bij.”

Neem contact op met onze specialist Rob. Hij geeft graag meer uitleg.

Laat je vraag achter. Dan komen wij erop terug.