Alles wat je weten wilt over lijmen

Bij ons in de fabriek verlopen de meeste verpakkingsbewerkingen volledig geautomatiseerd. Niettemin blijft handmatig werk noodzakelijk voor bepaalde toepassingen. Een voorbeeld hiervan is het lijmen, hoewel een aanzienlijk deel van het verlijmen van materialen ook machinaal plaatsvindt. Lijmen is een precies proces dat we graag nader willen toelichten.

Warm of koud
Op jaarbasis wordt een aanzienlijke hoeveelheid lijm gebruikt, die in twee categorieën kan worden verdeeld: warme en koude lijm. De keuze voor de temperatuur hangt af van het te verlijmen materiaal. Warme lijm hecht bijvoorbeeld niet goed op gelamineerd materiaal.

Papier versus karton lijmen
Alle ‘omplak’ wordt gedaan met warme lijm op 70 graden, voornamelijk vanwege de snelle uitharding ervan. Dit versnelt het proces naar de volgende bewerkingsfase. Bij ons worden de papieren lagen gelijmd in plaats van het karton dat moet worden beplakt. Papier heeft een minder open structuur en kan daardoor beter worden gelijmd. Bovendien is papier dunner en gemakkelijker door de lijmmachine te voeren, terwijl karton steviger is en beter wordt ‘opgepakt’ door de machine.

Machinaal of handmatig
Er zijn altijd criteria die bepalen waarom sommige producten niet machinaal kunnen worden verlijmd. Dit kan te maken hebben met de oplage, maar ook met de complexiteit van de verpakking. Voor elk product wordt beslist of de machines worden ingezet of dat er handmatig wordt gelijmd.

Structuur bepaalt de lijm
Een essentiële factor voor het lijmen – en de keuze van lijm – is de dichtheid van het papier. Hoe compacter de structuur, hoe beter het eindresultaat van de lijmtoepassing. Verpakkingen kunnen ook worden bekleed met een linnen omhulsel, maar dan moet de linnenlaag al op het papier zijn aangebracht.

Lengte van de vezels
Bij het lijmen is ook de lengte van de papiervezels van belang. Over het algemeen geldt de regel: hoe dichter bij de boom, hoe langer de vezel. Bij hergebruikt papier worden vezels korter. Langere vezels hechten beter dan kortere.

Winter & Company
Het papier dat we gebruiken voor het lijmen van onze kartonnen verpakkingen is voornamelijk afkomstig van Winter & Company. Zij beschikken over een uitgebreide collectie hoogwaardig materiaal waar we graag mee werken. De meest voorkomende papiersoort waarmee wij werken is Wibalin; sterk, in veel kleuren leverbaar en makkelijk te verwerken en verlijmen.

Kwaliteit komt overal in terug
Wat we plakken, zit goed vast. Kwaliteit van Moeskops Grafisch komt namelijk overal in terug. Heb je een vraag over verpakkingen en wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen of we onze diensten aan jouw vraag kunnen lijmen.

Meer informatie of een
afspraak maken