Zuinig zijn op onze bossen

Zuinig zijn op onze bossen

Bossen zijn van levensbelang, letterlijk. Bomen halen CO2 uit de lucht, produceren daarbij zuurstof, filteren het water en zijn leefgebied voor zeker tweederde van alle dieren op de wereld. Daarnaast is hout een hulpbron voor de mensheid. Voor Moeskops Grafisch is hout van belang omdat het dé grondstof is van papier en karton. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende bossen zullen zijn. Rob Voets vertelt over het nut van FSC gecertificeerde materialen.

Bittere noodzaak
“We willen zuinig zijn op de aarde”, vertelt Rob. “Maar naast dat we het willen, is het bittere noodzaak om op een duurzame manier om te gaan met materialen. Daarom hebben we ooit de keuze gemaakt om doorgaans te werken met FSC gecertificeerde materialen. Het is goed om eens uit te leggen wat FSC precies inhoudt, zodat iedereen begrijpt waarom wij deze keuze hebben gemaakt.”

FSC
FSC (Forest Stewardship Council) is een netwerk van individuen en organisaties die ecologische, sociale en economische perspectieven vertegenwoordigen. In gezamenlijkheid spannen zij zich in om ontbossing tegen te gaan, oude en bedreigde bossen te beschermen, biodiversiteit te behouden en gemeenschapsrechten te respecteren. “Dat is een serieuze taak, maar doordat er zoveel belangen mee gemoeid zijn, en het netwerk een wereldwijde spreiding heeft, lukt het steeds beter om de doelen na te streven.”

Alternatieven
“Er wordt door FSC niet gezegd dat er géén hout gekapt mag worden, dat is zéker niet wat er gebeurt”, legt Rob uit. “Wat ze wel doen, is stimuleren dat producenten kiezen voor ándere houtsoorten, meer duurzaam verbouwd en ervoor zorgen dat nieuwe bossen aangeplant worden. De blik is op de toekomst gericht, om ervoor te zorgen dat ook over járen vanaf nu nog hout gebruikt kan worden voor de toepassingen waarvoor het nu gebruikt wordt.”

Certificering
Producenten kunnen aantonen dat FSC gecertificeerde materialen gebruikt zijn. Dat kan door een ‘Chain of Custody-certificering’ aan te vragen. Dat label wordt gegeven aan het eindproduct en zegt dat bij elke stap in de productie is voldaan aan de eisen die FSC stelt. De ‘Projectcertificering’ toont aan dat alle ‘uit het bos gebaseerde materialen’ tijdens de productie afkomstig zijn van FSC gecertificeerde bronnen. 

Administratief traject
Rob: “Bij Moeskops werken we standaard met ‘Projectcertificering’ omdat wij geen andere papiersoorten of karton inkopen dan die mét certificaten. Voor ons is dat inmiddels een logische keuze. Wanneer klanten van ons de ‘Chain of Custody certificering’ willen, kunnen wij dat voor hen verzorgen. Het betreft een administratief traject dat wij vaker voor onze klanten gelopen hebben.

Meewerken aan behoud van de wereld
Uit onderzoek blijkt dat consumenten sneller geneigd zijn om te kiezen voor een product dat FSC gecertificeerd is. Het besef groeit dat de aarde geen onuitputtelijke bron van materialen en grondstoffen is. Rob: “Zo kijken wij er bij Moeskops Grafisch ook tegenaan. Het is heel eenvoudig: als er geen bossen meer zijn, is er op termijn ook geen papier en karton meer en kunnen wij onze deuren sluiten. Dat willen we niet, we zijn trots op onze producten en werken graag mee aan het behoud van onze wereld.”

Meer weten over het administratieve proces om een FSC-certificering te krijgen? Stuur ons gerust een verzoek om mee te kijken naar de mogelijkheden.

Meer informatie of een
afspraak maken