De transitie van 'grijsbord' naar prachtige producten

De transitie van 'grijsbord' naar prachtige producten

Karton is niets anders dan gerecycled papier, dat voor heel veel toepassingen geschikt is. Duik met ons in de wereld van karton en ervaar dat gerecycled papier veel méér is dan dat! Het is namelijk een stevige basis waarvan wij – in overleg met onze klanten – de prachtigste verpakkingen maken.

ESKA
Oud papier, dat in Nederland wordt opgehaald, wordt in Hoogezand-Sappemeer verwerkt tot nieuw karton. Dat gebeurt bij ESKA, dé fabriek in Nederland waar al sinds 1879 karton wordt geproduceerd. Leuk weetje, de naam ESKA komt van hun allereerste product: het Spoor Kaartje oftewel SK, ESKA. In vroeger jaren was een kaartje bij de spoorwegen waar de conducteur een gaatje in knipte van karton. Gelukkig werd voor karton meer toepassingen verzonnen en zijn treinkaartjes al lang niet meer van karton.

Papierpulp
Van het oud papier wordt een pulp gemaakt dat in verschillende samenstellingen tot karton wordt verwerkt en ‘grijsbord’ wordt genoemd. Bij Moeskops Grafisch wordt per jaar ongeveer 2.000.000 kilo grijsbord verwerkt wordt tot verpakkingen of presentatieproducten. De geperste pulp komt tussen twee lagen papier; de dikte van de pulp bepaalt de sterkte van het karton. Bij Moeskops Grafisch wordt voornamelijk gewerkt met diktes tussen de 1 en 3 millimeter. Dat ligt ruim op voorraad, zowel bij Moeskops als bij ESKA.

Snijden, stansen en vouwen
Om tot een product te komen wordt het karton gesneden en/of in een juiste vorm gestanst. Door bepaalde technieken zoals frezen, gutsen en rillen, kan het karton vervolgens netjes gevouwen worden. Daarvoor is de lengterichting van de vezel in het karton bepalend. Karton mag niet breken als het gevouwen wordt. Moeskops werkte onder andere mee aan de ontwikkeling van machines die de vouw in het karton kunnen gutsen (v-groef snijden) met een precisie van fracties van millimeters. Door deze strakke vouwen perfect te verlijmen ontstaan 90 graden scherpe hoeken. Deze bewerking wordt toegepast bij onze Cantobox® productielijn.

Kleur geven aan het product
Karton is in de basis als grijs, zwart of in wit te krijgen. Niet elke klant kiest voor een basiskleur verpakking en daarom wordt indien gewenst een product van een gekleurde of bedrukte papierlaag voorzien. Naast papier kan het bijvoorbeeld ook linnen zijn. In principe is elke kleur en elke bedrukking mogelijk. Het is zelfs mogelijk om een tekst of logo in het karton te pregen al dan niet met goud- of zilverfolie.

Zo zie je maar waar een papje van papierpulp toe kan leiden. Van een ‘simpel’ stuk karton maken we bij Moeskops Grafisch dozen en mappen. Karton laat je iedere keer versteld staan van de mogelijkheden.

Meer informatie of een
afspraak maken

Nieuws

Alles wat je weten wilt over lijmen

Alles wat je weten wilt over lijmen Bij ons in de fabriek verlopen de meeste verpakkingsbewerkingen volledig geautomatiseerd. Niettemin blijft handmatig werk noodzakelijk voor bepaalde

>