Huub en Wendy ontwerpen meer dan ‘alleen maar een doosje’

Huub & Wendy: het klinkt als een nieuw zangduo, maar het zijn de twee medewerkers van de ontwerpafdeling van Moeskops Grafisch. Huub heeft de meeste ervaring en geeft zijn kennis graag door aan Wendy, die zo’n twee jaar geleden met een frisse blik in dienst kwam. Samen vertellen ze over hun werkzaamheden op de ontwerpafdeling van Moeskops Grafisch.

De laatste der Mohikanen
Huub is in de productie begonnen en heeft langzaamaan het hele bedrijf goed leren kennen. “Eigenlijk is het best bijzonder dat ik nu op deze afdeling werk want ik heb geen grafische opleiding als basis. Natuurlijk heb ik in de loop der jaren wel de nodige cursussen en opleidingen gevolgd. De basis heb ik van Frans Moeskops geleerd. Ik ben ‘de laatste der Mohikanen’; er is niemand bij Moeskops langer in dienst dan ik. Dat zegt verder helemaal niets, alleen dat ik er al 32 jaar met veel plezier werk.”

Alles moet ontworpen worden
Wendy deed de opleiding ‘Industrieel product ontwerp’ die niet per se gericht is op de verpakkingsindustrie. “Alles wat gemaakt wordt, moet ontworpen worden, het is dus een heel brede opleiding. Ik kwam erachter dat ik ‘zelf maken’ het leukst vond tijdens de opleiding en dat vind ik nu helemaal terug bij Moeskops. We krijgen een vraag van een klant – vaak via de verkopers – en wij mogen dan een passende verpakking of product ontwerpen. Dat doen we altijd in overleg. Onze bureaus staan tegenover elkaar en we kunnen elkaar dus heel makkelijk aanspreken om even mee te denken; vier ogen zien meer dan twee.”

Praktisch uitvoerbaar
Het basisprincipe van alles dat Huub en Wendy ontwerpen is dat het op de machines die bij Moeskops staan, geproduceerd moet kunnen worden. “Wij moeten regelmatig in overleg met ontwerpers van klanten en mensen uit de productie om te bespreken of ons idee praktisch uitvoerbaar is. Wij denken namelijk vaak van wel. Soms denkt productie van niet; het is mooi om dan in onderling overleg tot een ontwerp te komen dat er goed uitziet, gebruiksvriendelijk en technisch uitvoerbaar is.”

Ervaring en een frisse blik samenvoegen
Wendy en Huub beginnen altijd met een idee en eindigen regelmatig met een prototype dat naar de klant gaat. Wendy: “Het is leuk, dat we het hele proces van idee tot uiteindelijke productie elke keer mee mogen maken. Je moet niet bang zijn om fouten te maken en opnieuw te beginnen. Niet alle ideeën zijn meteen goed, maar juist door er samen naar te kijken en over te sparren, worden ideeën beter en uitvoerbaar. Het is mooi dat we kunnen vertrouwen op de jarenlange ervaring van Huub en dat ik vaak net iets anders naar een ontwerp kijk. Voor klanten is de verpakking vaak het laatste waaraan gedacht wordt, zij leggen in eerste instantie de focus op het product dat ze maken. Bij Moeskops gaan we juist voor de verpakking; we weten dat dat het eerste is dat mensen zien die het product willen hebben.”

Meer dan ‘alleen maar een doosje’
Bij het ontwerpen wordt niet alleen rekening gehouden met het uiterlijk van de verpakking. “Dat het product efficiënt door onze fabriek gaat, is zéker iets dat we mee moeten nemen in onze ontwerpfase. Het geheim zit ‘m misschien wel in ‘minimaliseren’: alles zo maken dat het met zo weinig mogelijk handelingen zo mooi mogelijk wordt én alleen door ons gemaakt kan worden. We zijn elke keer weer trots op ons product. In basis is het ‘alleen maar een doosje’ maar tegelijkertijd is het zóveel meer. Bijzonder om elke keer de boodschap of de wens van de klant te mogen vertalen naar een opvallende verpakking.”

Meer informatie of een
afspraak maken

Nieuws

Alles wat je weten wilt over lijmen

Alles wat je weten wilt over lijmen Bij ons in de fabriek verlopen de meeste verpakkingsbewerkingen volledig geautomatiseerd. Niettemin blijft handmatig werk noodzakelijk voor bepaalde

>